Har du koll på chiflödet i ditt hem?

Feng shui handlar om energi och begreppet i sig står för vind (feng) och vatten (shui). Vi människor och allt vi har inom och omkring oss är energi. Inom feng shui kallas energi för ”chi” och läran om feng shui går i stora drag ut på att skapa ett harmoniskt chiflöde; både inom och omkring dig. Chi sägs generellt röra sig ganska trögflytande, lite som sirap. När vi jobbar med hem och trädgård är målet bland annat att skapa förutsättningar så att chi kan ta sig runt överallt i ett behagligt tempo – utan att varken rusa eller stagnera. Hastigheten på chiflödet påverkas av t.ex. miljö, möblering och ljusinsläpp. Har du koll på chiflödet i ditt hem?

Blanka golv höjer chi och det kan nästan kännas som att energin rusar fram över det blanka och hala golvet. Vitt golv kan dessutom skapa en känsla av att möblerna ”svävar”. Att använda sig av mattor är ett bra knep för att bromsa ner chi och få möblerna att ”landa”.

Den mesta energin kommer in i våra hem via entrén eftersom det oftast är dit vi leder våra gäster (och därmed även chi). Entrédörren är generellt också den dörr som öppnas flest gånger/dag och kallas för ”the mouth of chi”. Energin tar sig dock in genom alla fönster och öppningar i ditt hem. Har du exempelvis stora panoramafönster så kan du räkna med ett väldigt starkt chiflöde därifrån, vilket kan behöva bromsas med hjälp av exempelvis gardiner eller växter. Ett för starkt chiflöde är väldigt aktiv energi vilket kan påverka oss negativt i längden genom att orsaka stress.

Så, har du koll på chiflödet i ditt hem?

Det bästa tipset för att få koll på hur chiflödet rör sig i hemmet är att tänka att chi rör sig ungefär som du gör. Om du tänker på hur du möblerat hemma så kanske det finns något ställe som känns lite trångt att passera? På sådana platser får även chi svårt att ta sig fram. Hörn är också klassiska ställen där chi gärna stagnerar och ”fastnar”. Växter och belysning kan vara fantastiska chihöjare i t.ex. hörn. Stagnerad energi beskrivs dessutom som ”klibbig” i konsistensen vilket snabbt och lätt drar till sig röra. Om du har någon plats i hemmet som ofta blir stökig så är det ganska sannolikt att det är en plats där chi stagnerat.

Min lilla kontorshörna bakom soffan, där chi gärna stagnerar och högarna aldrig tycks ta slut.

För att röra om i grytan…

Varje gång du öppnar en dörr eller ett fönster så rör du upp energin i hemmet eller rummet. Behöver du boosta dig själv inför en uppgift du ska genomföra så är ett tips att öppna korsdrag då det ger snabb effekt, både för din och hemmets energi. Kanske är det en energirensning du behöver ladda upp inför?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *