Varför vill jag rensa och ha ordning i hemmet?

Jag har påbörjat en ganska omfattande rensningsprocess här hemma och jobbar med målet att få ordning på alla platser i hemmet. Frågan om varför jag vill ha ordning i hemmet har ett spontant svar – för att jag trivs när hemmet är i ordning. Svaret på frågan har också flera djupare nivåer som kommer fram först när jag stannar upp och gräver lite djupare i frågan; varför vill jag rensa och ha ordning i hemmet och varför är det viktigt för mig, egentligen?

”5 why’s”

Många har säkert hört talas om metoden ”5 Why’s” som används vid felsökning av problem. Det hela går ut på att ställa frågan varför minst fem gånger för att nå roten av ett problem istället för att bara ”släcka bränder”. Att stanna upp och gräva lite djupare i sitt varför kan vara minst lika viktigt när vi försöker förstå olika delar av oss själva. Att ha ett tydligt och djupt grundat ”varför” är till stor hjälp för att inte tappa lusten när tröga stunder kommer. Så, varför vill jag rensa och ha ordning i hemmet?

Varför vill jag rensa och ha ordning i hemmet?
”5 why’s” är en av de grymma övningar som @isabellsvan och @solclara har med i sin bok ”Rensa organisera och inred – För ett liv i balans och harmoni”. Boken är fantastisk på så många sätt! Lättläst och pedagogiskt uppbyggd där man får praktiska och konkreta övningar samtidigt som man får följa hur tre olika personligheter tar sig an processen att rensa, organisera och inreda sitt hem. Boken har kombinerat filosofier från både feng shui och konmari-metoden. Löp och köp säger jag bara! Kanske kan det vara årets julklapp till någon?

Varför vill jag rensa och ha ordning i hemmet?

Jag vill att mitt hem ska vara fint och hyfsat i ordning inför spontana besök. Jag mår fruktansvärt dåligt om jag inte hinner städa innan jag får besök. Det hinner jag dessvärre sällan och spontana besök är därför mest ångestframkallande, samtidigt som jag skulle vilja känna annorlunda! Jag vet att det inte spelar någon roll egentligen, mina vänner hälsar inte på för att undersöka hur välstädat hem jag har! Det skulle dock kännas så skönt att ha en ”grundordning” i hemmet som gör att det går lättare att plocka undan. Med det menar jag att varje sak borde ha sin plats – så är det inte nu. Nu är snarare varenda låda och skåp överfullt och det går knappt att stuva undan vid behov – för det finns ingen plats!

varför…

Varför är det viktigt för mig? Jag påverkas negativt när det är rörigt och ostädat hemma. Jag vill att både mina gäster och jag själv ska kunna komma hem hit och känna ett lugn. Det behöver absolut inte vara pedantiskt rent, det är inte alls så jag menar men jag vill att det ska kännas harmoniskt istället för rörigt och plottrigt. Ett hem i ordning är en plats att ladda batterierna på.

Varför är det viktigt för mig? Jag behöver tid för återhämtning på en plats där det känns lugnt och rofyllt. En plats där jag kan vila från alla intryck och känna att saker är i ordning – även i skåpen. Jag vill rensa bort gamla prylar som inte definierar den jag är och vill vara. Liksom skapa plats för ny energi!

Varför är det viktigt för mig? I stressade situationer vill jag snabbt kunna hitta saker jag behöver och inte tvingas leta i en enda röra. Jag hanterar inte stress lika bra idag, påverkas starkt av min omgivning och vill inte bli utbränd och deprimerad igen. Jag tror att en god grundordning minskar risken för det.

Varför är det viktigt för mig? För att jag trivs och mår bra när hemmet är i ordning, det ger mig en inre ro. När hemmet blivit storstädat kan jag känna mig lugn och glad i flera dagar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: