Tips kring färgsättning i badrum!

Idag tänkte jag dela mina bästa tips kring färgsättning i badrum! I badrummet finns det av naturliga skäl ofta ett överslag av metall- och vattenelement. Vattenelementet hittar du i speglarnas reflekterande yta samt i alla avlopp som toastol och handfat/dusch medan metallelementet ofta representeras i färgen på både toastol, handfat och annan inredning som inte sällan är vit. Metallelementet kan kännas väldigt sterilt och kallt och förstärker dessutom vattenelementet som i stora mängder kan skapa en känsla av obehag och oro! Samtliga element behöver finnas representerade i ett rum för att det ska bli en bra balans. Det går såklart att skapa balans och förvandla badrum till riktigt härliga oaser på många sätt, inte bara med färger som jag ska försöka att ha lite fokus på just idag.

De fem elementen representeras i grova drag av följande färger;

  • trä (grönt, mellanblått)
  • eld (röd, orange)
  • jord (brunt, beige och gulaktiga toner)
  • metall (vitt, grått och pasteller)
  • vatten (svart, mörkblått)
Tips kring färgsättning i badrum!
Feng Shui/Minianalys: Här ser ni ett badrum som enligt min mening känns väldigt sterilt och helt klart har ett överslag av metallelement med allt det vita och ljusgråa. TÄNK så mycket det skulle göra för hela rummet att bara tillföra lite färg på handdukarna! Jag saknar träelement (någonting grönt) som en stor golvväxt, t.ex. fikus där soptunnan står nu, kanske någon mindre växt vid handfaten eller grönblåa handdukar. Det saknas jordelement som lätt skulle kunna tillföras med förslagsvis en bastmatta, flätade korgar och en badkarshylla i trä istället för den som finns nu i metall. Eldelement skulle kunna tillföras i form av något värmeljus eller liknande. Jag skulle också kunna tänka mig handdukar i någon värmande ton nu till hösten.

Jämför badrummens energi:

Jämför dessa badrum (du kan dra pilen till höger/vänster för att se mer av bilderna). Trots att belysningen i det blågröna badrummet är under all kritik så tycker jag att det känns mer hemtrevligt och inte alls lika kalt? Jag vill egentligen bara visa två olika typer av badrum för att låta er känna skillnaden i känslan som uppstår när vi använder oss av färg.

Träelement försvagar vatten så fyll mer än gärna på med mycket växtligheter och gröna/mellanblåa toner i ditt badrum. Grönt är dessutom en färg som står för renhet, nystart och hälsa vilket är perfekt i ett badrum där vi både gör oss rena och inte sällan startar våran dag. Kanske skulle du kunna ordna med några fina tavlor i svala grönaktiga toner, tänk en vacker tavla med eukalyptusmotiv? Nu finns det ju så många bra upphängningslösningar där du slipper göra hål i väggen! (Ett hett tips är annars att hänga upp en liten eukalyptuskvist i badrummet som också sprider sin uppfriskande doft i badrummet.)

Tips kring färgsättning i badrum!
Foto från @attvaranagansfru fantastiska badrum i deras drömmiga sommarhus som också är en gammal skola. När det kommer till inredning så lyckas den kvinnan förvandla det mesta till ren magi, enligt min mening.

Ett badrum saknar ofta jordelement som representerar lugn och stabilitet. När det kommer till färg så handlar det om bruna, beige och sandigt gula toner. Kanske kan du klä in badkaret med dekorplast eller byta duschdraperi till någon jordig, gråbeige ton? Alternativt genom att lägga in en bastmatta eller handdukar i gråbruna toner?!

Mina tre bästa tips kring färgsättning i badrum!

  1. Snåla inte med gröna och mellanblåa detaljer i form av växtlighet eller annan inredning som handdukar, tvålflaskor och/eller genom kakelfärg/kakeldekorplast.
  2. Tillför jordiga toner och/eller trädetaljer för att få in jordelement.
  3. För en bra balans i badrummet, se till att du har någonting som representerar varje element i rummet. (Tänk generellt mer av jord-, metall och träelement, mindre av eld och vatten.)

Ett bonustips!

När det kommer till växter kan ett tips vara att inte ha för hängande växter i badrummet. Alla avlopp i badrummet ger redan en nedåtsträvande energi och hängande växter förstärker detta. Det kan därför vara bra att försöka hitta uppåtsträvande växter, som istället hjälper energin att lyfta. Glöm heller inte att välja växter med mjukare former på bladen. En kaktus är inte att rekommendera eftersom badrummet är en plats där vi visar oss utan kläder. Då vill vi inte ha växter som känns vassa mot vår oskyddade kropp. Eller hur?

Missade du mitt inlägg där jag gav mina bästa tips kring färgsättning i sovrummet? Ingen fara, du hittar det HÄR.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *