Tips kring att färgsätta ett sovrum!

Ett sovrum är ett så kallat ”yin-rum” inom feng shui. Med det menas bland annat att sovrummet ska vara ett rum med lugna och rogivande energier. Det är där vi önskar komma ner i varv, vila och återhämta oss. Det finns såklart många olika sätt att skapa harmoni och rogivande känsla i ett sovrum. Idag tänkte jag dock fokusera på lite tips kring att färgsätta ett sovrum!

Jag skulle säga att optimala färger för ett sovrum är svala, mjuka, lugnande och lite dovare i tonen. En allt för aktiv färg som exempelvis rött eller andra riktigt starka färger ger en alldeles för högvibrerande och aktiv energi. Att ha ett sovrum med så aktiva energier påverkar oss faktiskt t.o.m. fysiskt genom att höja våran puls vilket kan göra det svårt att komma ner i varv. Vad är egentligen svala och lugnande färger då? Jag tänker direkt på exempelvis gråa toner, jordfärger som beige eller brunt, vissa toner av blått och grönt samt andra dova och ljusare färger.

Mina tre bästa färgtips för sovrummet;

  1. Undvik rött och starka rosa/cerise toner då det kan göra det svårt att varva ner.
  2. Håll dig till sängkläder i naturtoner eller svala, lugna färger och mönster för att sova riktigt gott.
  3. Våga ha någon färg eller bruten ton på alla väggar då det skapar en ombonad känsla!
    (4. Bonustips: Plocka gärna upp väggfärgen i någon detalj, t.ex. en prydnadskudde eller pläd för att hålla den ”röda tråden”.)

Visste du att det faktiskt är lättare att skapa en ombonad känsla med lite färg på väggarna istället för helt vitt? Det vita gör det svårare att skapa en ombonad känsla. Du får också jobba betydligt mer med accentfärger och accessoarer vilket kan vara en utmaning! Det tycker i alla fall jag…

Tips kring att färgsätta ett sovrum: Min stora sovrumsmiss…

När jag målade om vårt gigantiska sovrum så valde jag vita väggar med en mindre fondvägg i en ganska mörk blå nyans. Jag älskar kalkfärgen och strukturen på fondväggen men kontrasten till det vita blev för stor! Den mörka blåa tonen gör mig i ärlighetens namn lite dyster och tung i sinnet. Visste du att mycket blått kan påverka ditt psykiska mående och bidra till depression och nedstämdhet? Det visste inte jag – innan jag valde färg…

tips kring att färgsätta ett sovrum!
Här ser du den blåa fondväggen i mitt sovrum. Ignorera röran på tv-bänken bakom mig (vet att varenda kotte kommer kolla en extra gång på röran nu, men det bjuder jag på).

Jag har aldrig gillat resultatet och sovrummet är fortfarande ett pågående projekt här hemma. Nu har jag tagit ytterligare ett steg och anlitat experthjälp för att få lite nya idéer och tips på hur jag kan göra. Under hösten ska jag alltså sätta tänderna i rummet igen och denna gång blir troligtvis alla väggar målade i någon sval färg. Skulle gärna måla hela rummet med kalkfärg men jag har hittills inte hittat den perfekta färgen. Mitt sovrum får vi alltså återkomma till då jag tror att det kan hända spännande saker framöver!

Jag skulle ändå vilja slå ett slag för att gå på DIN magkänsla och färgsätt som DU tycker känns bäst. Vi är alla olika och trots mina generella tips och riktlinjer kring vad som passar så är det viktigaste att du följer ditt eget hjärta och känsla när det kommer till just ditt hem eller rum.

Nu är jag väldigt nyfiken; Vad har du för färg i ditt sovrum?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Tips kring att färgsätta ett sovrum!”

%d bloggare gillar detta: