Röran som uppstår i hemmet kan oftast delas in i olika kategorier av röra. Detta menar i alla fall Karen Kingston som har skrivit boken ”rensa i röran”. Boken är för övrigt ett fantastiskt hjälpmedel som ger många bra tips när det kommer till att rensa hemma! Men vad är det egentligen för kategorier av röra som Karen pratar om? Idag tänkte jag ge er en glimt av verkligheten här hemma genom att visa bilder på några av våra röror.

SAKER DU INTE ÄLSKAR:
Om du har många sådana saker i ditt hem så blir energin långsammare och stagnerar. Denna typ av röra kan då påverka ditt liv och skapa upplevelser av att det står still i ditt liv. Om du istället ser till att ditt hem bara är fyllt med saker du älskar och använder så skapas istället en källa till stöd och kraft. Du känner dig troligtvis lättare i sinnet efter att du gjort dig av med sådant som inte har någon verklig mening eller innebörd för dig.

Har alltså inte så många saker kvar som jag inte älskar…
MISSKÖTT ELLER OORGANISERAD:
Kanske är du (ungefär som jag) en sådan som uppger dig ha ordning i oredan? Eller kanske är du bara hopplöst slarvig? Även om du bara har saker du gillar och använder så blir hemmet rörigt genom att saker ligger utspridda?! Detta då prylarna ofta saknar en egen plats och röran gör det svårt att hitta det du behöver. Kopplingen till dina saker kan ses som tunna energitrådar och när det är rörigt så blir kopplingarna trassliga. Det skapar stress och förvirring istället för frid och klarhet.
Saker som ”inte har någon plats” består ofta av sådant som bara ”dyker upp i ditt liv”. Alltså inte sådant du medvetet skaffar utan exempelvis post, gåvor och impulsköp som förvandlas till växande högar. Hos mig är detta klassiska högbildare då jag ofta tänker ”den får stå/ligga här så länge”. Prylarna kan då bli kvar i månader, år eller decennier och ligger hela tiden och irriterar lite i bakhuvudet.

Däremot är pallen som står under ett klassiskt exempel på ”Den får stå här så länge”. Högarna på pallen växer också; ”Jag lägger det där så länge”…
FÖR MÅNGA SAKER PÅ LITEN YTA:
Visst är grymma förvaringslösningar fantastiskt! Risken är dock att du trycker in för många saker i ditt hem vilket gör att energin ändå inte kan röra sig. Att ha för mycket saker kan påverka dig negativt genom att det blir svårare att få saker gjort. Det sägs också skapa känslor av begränsning samt hämma din andning och gör att du bara tar ytliga andetag. Lösningen är att göra dig av med saker ELLER helt enkelt flytta till större boende. Hela vårat hem innehåller för många saker, ändå borde 106 kvadrat vara MER än nog! Hehe…

OAVSLUTADE SAKER:
Oavslutade saker kan vara t.ex. knappar som behöver sys, samtal som skall ringas, reparationer av möbler, trädgårdsfix eller annat servicearbete. Saker i hemmet som inte tagits itu med sägs spegla problem och frågeställningar du inte tagit itu med i livet. Ju större sak som är oavslutad desto mer inkräktar det på förmågan att gå vidare. Visst kan vi förtränga dessa saker men det tar mycket energi i anspråk och utgör dessutom hinder för personlig utveckling.

Tips från expert på hur man får en jävla kortsida av en låda att sitta fast emottages tacksamt! Har provat lim, silvertejp, spik och skruv. NU: Gett upp.
Är ett perfekt hem bättre?
Ett hem där allt är perfekt blir istället energimässigt sterilt och kan innebära minst lika mycket problem som ett skitrörigt hem. Lite skit på sina platser är alltså att föredra, i alla fall enligt min mening. För mig handlar rensningsprocessen om en ständig utveckling och att ha någonting att göra när lusten faller på. Kände du igen dina röror i någon av kategorierna? Har du upplevt dig påverkas negativt av högar som bildas eller oreda som finns i något skåp? Berätta gärna!
Vill du läsa mer om att rensa i hemmet så skulle jag rekommendera dig att trycka HÄR för att komma till alla mina tidigare inlägg med olika rensningstips!
2 tankar om “Vilka kategorier av röra finns?”
Tänkte på din kökslåda. Du har kanske en låda du använder väldigt sällan och om det skulle gå att byta plats på dom då slipper du iaf att se den trasiga fronten. Om du använder den väldigt sällan så håller kanske någon av dina lagningar nog mycket.
Men jösses vad smart!! ? Jag tror att det finns en annan låda med samma mått jag kan byta med. (Tänk vad trögtänkt man är ibland, på detta vis slipper jag ett drygt 4 års långdraget – och dagligt – problem!) TACK!!!