Hantera känslor före/efter en utmattningsdepression

Alla människor har känslor och vissa känner känslornas nyanser starkare än andra. Jag har alltid känt väldigt starkt och som liten grät jag framför tv’n när Dr Quinn gifte sig eller när Lotta Engberg stod med löständer och uppträdde till någon gammal Michael Jackson-låt. Mina känslor är med andra ord lite som en berg- och dalbana men tidigare i livet upplevde jag inga större problem med svängningarna! Jag hade en förmåga att snabbt landa tillbaka i mitt normalläge och visste när jag behövde gråta en skvätt eller skriva av mig för att ”rensa systemet”. Dessutom hade jag en förmåga att pressa mig själv en stund till, även om känslorna var all over the place. Jag upplever däremot att det är enormt stor skillnad på att hantera känslor före/efter en utmattningsdepression…

Hantera känslor före/efter en utmattningsdepression

Hantera känslor före/efter en utmattningsdepression

Efter utmattningsdepressionen har jag blivit väldigt skör. Jag behöver mycket längre tid för återhämtning innan jag är mig själv igen. Mina batterier med energi saknar reserver. När det händer plötsliga saker som rör upp mycket känslor hos mig är det som att luften helt går ur. Ballongen blir punkterad. Om jag upplever starka känslor som oro, glädje, ilska eller sorg så blir jag dödstrött efter. Nyligen upplevde jag två sådana dagar tätt inpå varandra där jag mötte både extrem glädje, smärta och rädsla. Däremellan har jag jobbat och haft klientmöten som alltid kräver lite extra av mig nu för tiden. Till skillnad från tidigare i livet då jag kunnat skaka av mig känslorna när tårarna slutat rinna så har all min fritid gått åt till att sova efter dessa känslostormar. Jag har sovit säkert två hela dygn totalt. Och jag är fortfarande trött…

Har du drabbats av utmattning eller depression någon gång? Märker du någon skillnad i hur du påverkas av intryck idag jämfört med innan? Hur hanterar du ditt mående och hur återhämtar du dig idag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *