Vad gör kreativitet för din hälsa?

Kanske har du någon gång hört uttrycket ”konstnärssjäl”? Visste du att kreativa människors filtrering av yttre stimuli är mindre aktivt? Kreativa individer har därför ett högre flöde av information i hjärnan och upplever ofta starka känslor (både positiva som negativa). Men vad gör egentligen kreativitet för din hälsa?

När vi är kreativa frigörs en massa positiva känslor och effekter i kroppen. Positiva känslor är lugnande och gör att vi generellt känner oss mer nöjda. (Det finns dessutom forskning som visar att positiva känslor förbättrar vår problemlösningsförmåga!) Kreativitet gör oss alltså lyckligare genom att vi får leva ut vår nyfikenhet och utvecklas! Någon gång i livet har du kanske hamnat i ett ”flow” när du gjort någonting? Vid dessa stunder frigörs kreativiteten extra mycket!

Vad gör kreativitet för din hälsa? Fotografering
Rapsen har börjat blomma så i helgen försökte jag och min fina svägerska @johannaskoog fånga guldet på bild. Att fotografera är ett fantastiskt sätt att vara kreativ på!

För mig är kreativitet ett galet viktigt inslag i livet! Det går att vara kreativ på så oändligt många sätt, t.ex. skriva, måla, fotografera, renovera, skruva med bilar, sy eller påta i trädgården. Bara fantasin sätter gränser för vad kreativitet innebär! Även om jag inte alltid lever ut min kreativitet så är huvudet ständigt sprängfyllt med idéer. Det är så fullt därinne att jag ofta hinner glömma vad jag ens ville göra innan någon ny tanke snurrar förbi.

Vad gör kreativitet med din hälsa? Skissa med kol.
I lördags fick jag utlopp för både lite fotograferande och några snabba skisser i kol. Har inte arbetat med kol på säkert 13 år men det kändes väldigt härligt! Det blev tre snabba skisser (mest för att svägerskan skulle försöka fånga mig på bild).

Tycker du om att vara kreativ?

Hur brukar du i sådana fall få utlopp för kreativiteten? (Har du ens funderat på det?) Tror du att kreativitet bara är bra för hälsan eller kan det finnas andra perspektiv på det? Dela gärna med dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *