Praktiska tips för att rensa i röran

Det finns olika sätt att angripa oredan hemma. För att undvika att saker bara flyttas runt kan det vara bra att förbereda lite inför rensningen. Genom att ha ett uttänkt system för hur du ska rensa så vet du redan innan vad du ska göra med sakerna. Här följer några små tips på hur du kan förbereda dig med hjälp av olika lådor.

Förbered ett gäng lådor för olika ändamål INNAN du börjar rensa;
  • En skräplåda: För allt som ska raka vägen till soptippen. Bestäm också när du ska ta turen till tippen (gärna så nära i tid som möjligt)!
  • En reparationslåda: För allt sådant som behöver repareras, sys och renoveras. Spara bara saker i denna låda som du är helt säker på att du vill ha och behöver. Viktigast av allt är att sedan sätta upp en tidsgräns för när de ska vara reparerade! Har du ändå inte reparerat sakerna enligt tidsgränsen? SLÄNG!
  • En återvinningslåda: Här lägger du sådant som kan återvinnas, säljas, bytas eller skänkas bort. Precis som med ovanstående punkter är det viktigt att bestämma när du ska skänka bort prylarna och hur du ska sälja eller byta dom.
  • En ”övergångslåda”: För saker som ska flyttas till en annan del av ditt hem men där du först behöver rensa. Självklart är det bra om du kan göra upp en plan för när du ska ta tag i den andra delen av hemmet! Detta så att övergångslådan inte fastnar i gråzonen mellan rummen.
  • En dilemmalåda: En sådan låda bör dock undvikas, om det är möjligt. Här kan du i värsta fall lägga sådant du känner dig osäker på och inte vet vad du ska göra med. (Spontant skulle jag säga att du lika gärna kan rensa bort saker som hamnar här…)

Glöm inte…

En av de viktigaste punkterna, utöver att förbereda de olika lådorna, är att bestämma när du ska ta hand om det du rensat bort! Som jag skrev efter respektive punkt; hur ska du sälja prylar, när ska du åka till soptippen, vem eller vart ska prylarna skänkas till? Om du inte bestämmer detta så är risken stor att prylarna bara blir stående. Då kan vi ju undra varför du skulle börja rensa över huvud taget?

ÖNSKAR DIG EN HÄRLIG ONSDAG!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: