Varför samlar vi på oss saker?

Trots regelbunden rensning så tycks prylsamlingarna ändå börja växa igen efter ett tag. Så är det i alla fall hemma hos mig – en vild gissning är att jag inte är ensam om detta fenomen? Idag tänkte jag berätta lite om varför vi samlar på oss alla dessa prylar, trots att vi vet att det inte är bra för oss! Som jag har skrivit om tidigare påverkas vi av det vi har i vår omgivning.

saker

”Den kan vara bra att ha…”

Om du sparar saker av denna anledning så tyder det på en bristande tilltro till framtiden. Vill du inte göra dig av med sakerna på grund av oron att du då kommer behöva det? Detta händer troligtvis på grund av att ditt undermedvetna skapar en situation där just den saken du nyss gjort dig av med kunde ha kommit till användning, oavsett hur obetydlig den än var! Tanken dyker direkt upp: ”Jag visste att den skulle behövas!”
OM samma situation hade uppstått innan du rensade bort saken så hade du troligtvis ändå inte vetat vart den fanns (eller att den fanns över huvud taget)! Du hade löst problemet ändå, troligtvis genom att köpa nytt eller ordnat det på annat sätt. Just på grund av att ditt undermedvetna fått vetskap om saken så uppmärksammar du en situation där just den prylen hade varit bra att ha…

”Saker som förstärker din identitet eller ger en känsla av trygghet”

Om du sparar saker som representerar olika händelser, känslor och relationer omkring dig så kan det kanske ge dig en känsla av trygghet och göra att du känner dig säkrare på vem du är. Var uppmärksam och se till att dessa saker fortfarande har ett aktuellt värde för dig så att din energi inte bara förankras i det förflutna. Du förändras nämligen som person så se till att du omger dig med sådant som stämmer överens med den person du vill vara.

”Statusprylar”

Kan det vara så att du tycker det är viktigt med märkessaker eller att dina prylar ska hålla en fin fasad utåt? Kanske känns det till och med som att du är mindre värd som människa om du inte äger en viss typ av möbel eller köksutrustning?

”Ägandebehov”

Har du någonsin varit på jakt efter någonting speciellt du velat köpa? Kanske har du tillslut hittat den perfekta prylen – samtidigt som du ser hur någon annan är på väg att köpa just den? Det är nästan en känsla av panik som väller upp så troligtvis skyndar du dig att grabba tag i saken du vill ha och köper den! Om någonting sedan skulle hända med prylen du köpt så kan det kännas som en total katastrof! Det är ju ganska komiskt egentligen eftersom du bara några dagar tidigare inte ens visste att saken fanns!

”Föreställningen att ”more is more”

Detta är ganska typiskt för oss som lever i västvärlden. Reklam bidrar dessutom till köpmanin och tron att vi behöver alla dessa användbara saker vi inte ens visste att vi behövde innan! Det kan också handla om medärvd prylfixering. Detta vill säga om dina föräldrar var prylfixerade, då är det nämligen sannolikt att du ärver samma egenskap.

”Snålhet”

Känns det oanständigt att göra dig av med saken innan varenda liten droppe användbarhet har kramats ur prylen, även om bäst före-datumet passerat för ungefär ett decennium sedan? Du vill helt enkelt ha valuta för pengarna och vägrar därför att uppgradera dig.

”Känslomässigt samlande eller samlarmani”

Det är också vanligt att tomrum kan göra oss illa till mods och vi kan känna tröst genom att fylla tomrummen omkring oss med prylar. Troligtvis är det någonting känslomässigt du försöker undvika genom att fylla även ditt inre med dessa prylar. Kanske handlar det om ensamhetsrädsla? Fundera lite över vad det är du undviker genom att fylla din omgivning. Samlarmani handlar helt enkelt om ett tvångsmässigt samlande som troligtvis också har känslomässiga kopplingar.

Kände du igen dig i något av samlarbeteendena?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: