Orsakar röran konflikter i relationen?

Kan du bli vansinnig över att sambon låter disken stå kvar på köksbänken eller för att toalocket alltid är kvar i uppfällt läge? Småbråkar ni och blir irriterade på varandra över klädhögar eller grusigt golv? Kan barnens fantastiska förmåga att skräpa ner rekordsnabbt bidra till att du och din partner blir både gråhåriga och sura på varandra? Ni är troligtvis inte ensamma!

Här hemma är jag och mannen bortskämda med varsitt ”lekrum” OCH varsitt badrum. Detta gör att risken för onödiga konflikter minimeras, i alla fall när det kommer till oreda i hemmet. Visst kan jag känna mindre lustiga känslor när köket på något magiskt vis har förvandlats till en krigszon strax efter att jag städat (igen). MEN, jag är faktiskt inte bättre själv! Min hypotes är att jag bara har andra sätt att skräpa ner på. Några av mina stora svagheter är att jag sprider ut prylar överallt, skapar (enorma) klädhögar och att jag kan låta disken stå i diskhon alldeles för länge. Kör helst allt i diskmaskinen för att slippa diska för hand...

Till att börja med; Du kan inte förändra en annan människa! Den enda du kan förändra är dig själv. Därför är det bästa du kan göra att föregå med gott exempel! Att leva med en annan människa handlar om att kompromissa och mötas halvvägs, men att föregå med gott exempel brukar kunna ge ringar på vattnet! Och glöm inte att prata med varandra, be om hjälp och prata om vad som är viktigt egentligen – och varför det är viktigt. Jag har minskat mina ”krav” på städning efter att min man lärt mig att jag knappast kommer ligga på dödsbädden och ångra att jag inte städade mer….

Mitt bästa tips för en friktionsfri relation är att uttryckligen be din partner om hjälp, gärna så konkret som möjligt. De gånger jag blir irriterad över röran hemma får jag oftast skylla mig själv för att jag inte bett om hjälp. Min partner (som de flesta andra människor därute) är inte någon tankeläsare och vi ser uppenbarligen inte på röran på samma sätt (oavsett vad jag kanske tycker!). Även om vi har olika tankar kring hur ofta vi kanske bör storstäda så blir vi båda minst lika nöjda varje gång det väl är gjort! Och roligast har vi när vi gör det tillsammans.

Ett annat bra tips för ordning i hemmet kan vara att ni tillsammans ger varje sak en egen plats (och om möjligt; märker ut den tydligt). Detta tips är också bra när det kommer till barn som får vara med och ge sina leksaker egna platser – kanske i någon specifik låda där fronten på lådan är märkt med vilken typ av leksak som bor där (t.ex. en bild på lego). Låt gärna barnen regelbundet rensa bland sina saker och göra sig av med sådant hen växt ifrån och lär dom värdet av att skänka saker till välgörenhet eller att sälja på loppis för att förstå pengars värde.

Jag är betydligt mer beroende av att mina saker får platser att bo på, annars letar jag ständigt eller lägger ting på hög… Hur gör du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *