5 tips på hur du får ”shit done”

  1. Skapa teknikfri tid. Lägg undan telefonen, stäng av tv:n och ställ ett larm som ringer efter 30 minuter (eller mer/mindre beroende på vad du vill göra). Räkna ner 3-2-1 och bara ta tag i det du vill få gjort! Jobba fram till larmet ringer, ta sedan några minuters paus eller avbryt för dagen och fortsätt någon annan dag. Det lilla är bättre än ingenting!

  2. Byt ut ordet ”borde” mot ”kan”. Varje gång du tänker ”jag borde ta tag i…”, byt ut ordet mot ”jag kan ta tag i…”. Ordet ”borde” gör dig nämligen nedstämd och orsakar ofta dåligt samvete, som att du gjort någonting fel. Det ger inte särskilt mycket nöje efter avslutat arbete heller eftersom det ändå var ett ”måste”. Om du istället använder ordet ”kan” så ger du dig själv en möjlighet att välja hur du ska göra vilket kan göra att det också känns roligare.

  3. Ersätt ”kan inte” med ”vill inte”. Att säga eller tänka ”jag kan inte bestämma…” gör såklart att det känns hopplöst. Du tar ifrån dig själv förmågan och tron på att du kan någonting genom att säga till dig själv att du ”inte kan”. Om du istället byter ut ”kan inte” mot ”jag vill inte bestämma…” så skapar du istället möjligheten att utforska och ta reda på varför vill du inte? Troligtvis finns det någon bakomliggande orsak till varför du inte vill bestämma för att du ”inte kan” är ju bara en dålig ursäkt. Visst tusan KAN du, om du bara vill, vågar och försöker!

  4. Börja oavsett tid och omständigheter. Våren är generellt ett ypperligt tillfälle då det ofta väcks en naturligt instinkt inom oss att göra en rejäl städning och utrensning. Naturen börjar grönska utomhus och lusten att göra i ordning inför sommar och sociala tider vaknar till liv efter en lång, mörk vinter. Ett annat extra bra tillfälle att börja röja är när du kommer tillbaka från semestern, när du flyttar, återhämtar dig från en sjukdom eller när du exempelvis börjar på ett jobb eller inleder en ny relation. Använd dock inte ”frånvaron” av dessa perioder eller händelser som ursäkt, du kan faktiskt rensa oavsett tid på dygnet, årstid och omständigheter.

  5. Börja – men ta det i din takt. Om du är väldigt stressad så är ett av de bästa botemedlen att röja och rensa. Vårt hem speglar vårt inre och när det stormar känslomässigt så kan det vara till stor hjälp att skapa ordning omkring dig. Ordning utanför = ordning innanför.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *