Rensa stora saker också!

När vi tänker på att rensa så är det oftast de mindre sakerna vi fokuserar på, som det överfulla köksskåpet, högarna med papper eller lådan med skrot. Viktigt är dock att vi inte glömmer de stora sakerna i hemmet, som våra möbler. Trots att vi ganska snabbt lär oss konsten att ignorera de stora sakerna i hemmet som vi inte är helt nöjda med, så påverkar det oss och utgör blockeringar. Tänk vad mycket energi du lägger varje gång tanken eller irritationskänsla ploppar upp när du ser den stora saken du inte trivs med, eller när du råkar slå i möbeln som står illa till. Ju större saker det är desto viktigare är det att forsla bort (eller placera på rätt plats)!

I helgen gjorde jag mig äntligen av med ett sådant stort åbäke som sugit min energi i flera år. Det är den stora, svarta garderoben som stod här när vi flyttade in. Det är en sådan ”vi låter den stå kvar ett tag – och vips har det gått fyra år”-möbel. Jag gissar att sånt inte bara händer hemma hos mig?!

Denna rangliga och mörka garderob stod i hallen när vi flyttade in. Den gick hela vägen från golv till tak och därför kändes det som ett sådant projekt att försöka få bort den eftersom det krävdes total nedmontering (och hyra av släp för att kunna köra iväg åbäket till återbruket – det får dock bli ett senare bekymmer).

Våran hall är väldigt mörk då det inte finns några fönster samt då golvet är mörkgrått/svart. Den svarta garderoben kändes nästan obehagligt mörk och det tog lång tid att ”vänja mig” vid att den stod där. Jag har aldrig gillat den mörka hallen och har lite smått försökt att ljusa upp. Jag har bland annat målat den (från början) mörkbruna ytterdörren vit samt hängt upp en spegel längs ena väggen för att lura ögat och ”öppna upp” lite. (På sikt ska ytterdörren bytas ut och då blir det garanterat en dörr med fönster!) Jag har dessutom skaffat färg för att måla om hela hallen i ljusare toner då den blommiga tapeten står mig upp i halsen. Resultatet av ”lightrenoveringen” bjuder jag nog på när jag väl fått tummen ur.

Jag monterade som sagt ner garderoben och ställde dit en high chaparall-kaktus. Det är lätt att energin stagnerar i hörn, då kan belysning eller en växt göra susen för att hjälpa energin! Visst känns det betydligt ”luftigare” att mötas av detta istället för den mörka garderoben? Sen kan vi såklart prata symboliken i att välkomnas av en stickig kaktus, men jag gillar den verkligen och låter den stå kvar ett tag i alla fall. Enligt min mening är det ändå bättre än det ”svarta hålet”.
Detta är sidan av garderoben, sett från vardagsrummet. Visst känns det grymt dystert med den svarta väggen?
Här ser du ungefär samma vinkel efter att jag plockat bort garderoben. Håller du med mig om att det känns betydligt ljusare och luftigare nu?

Att praktiskt skära ned på möblemanget hemma kan skapa fantastiska förutsättningar för att nya möjligheter ska få växa fram. Känn efter om du verkligen trivs med dina möbler, vad får du för minnen, tankar och känslor av dina större saker? Tycker du om dina möbler eller har du, precis som jag, låtit någonting ”stå där så länge” och vips har ett decennium gått?! Kanske finns det någonting du skulle kunna sälja och byta ut mot någonting bättre? Det är ju win-win eftersom du gör någon annan glad samtidigt som du själv skapar nya möjligheter. Tänk då på att det går att fynda fantastiska möbler på second hand, blocket och facebookgrupper! Kanske räcker det till och med att bara göra om någon möbel – lite nya handtag eller färg?

Glöm inte att se över dina växter! Kanske har någon ”vuxit ur” ditt hem? Går det att beskära växten eller kan du ta ett skott att behålla själv och glädja någon annan med den större? Det har blivit väldigt populärt att dela växter med varandra så hör bland exempelvis kollegor eller vänner om någon är intresserad av ett växtbyte!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *