Att använda eteriska oljor som smaksättning

I lördags morse fladdrade jag upp ur sängen vid sjutiden för att hinna klart med allt jag planerat (läs: skjutit upp) inför vårt öppna hus som gick av stapeln senare samma dag. Där stod jag alltså i ottan och bakade som en äkta husmor. Jag gjorde min klassiska chokladkaka med himmelsk frosting samt kokade gräddkola, smaksatt med eterisk olja och lite kakao. Tanken från början var att smaksätta kolan med pepparmintsolja och toppa med polkagriskross – som tur var insåg jag att min pepparmintsolja inte är den ätbara sorten så jag fick helt enkelt tänka om och improvisera! (Ville såklart inte riskera att förgifta alla gäster!) Istället för mintkola blev det alltså en ljuvligt god kola med smak av apelsin och choklad.

Ni är många som har frågat hur jag gjorde och jag tänkte därför bjuda på receptet!

Gräddkola med eterisk olja

Gräddkola med smak av choklad och apelsin (ca 60 st)

100 g. smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Smaksättning:
1 msk kakao
ca 8 droppar eterisk apelsinolja (droppas i när kolasmeten nästan är klar)

Gör såhär:

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Tillsätt övriga ingredienser (dock inte den eteriska oljan).
3. Koka upp och låt det koka utan lock tills smeten uppnått ca 125 grader (ca 15-30 min). Smeten ska klara ”kulprovet”, dvs. droppa en liten klick smet i ett glas vatten och du ska kunna forma den till en kula. Rör om då och då men låt gärna kolan puttra ifred (annars finns risk att den blir lite grynig i konsistensen).
4. När kolan kokat klart, tillsätt några droppar eterisk olja (ätbar sådan!). Jag hade i ca 8 droppar av oljan ”orange plus” från Young Living.
5. Häll ut kolan på en oljad eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt den stelna något och skär eller klipp den sedan i bitar.

KLART!

Gräddkola med eterisk olja

Skulle du vilja få tag på just denna oljan? Säg till mig så hjälper jag dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *