Att våga möta känslor

Varje tisdag är det yoga med fantastiska Lena som har venusqh.com. (TIPS! Idag startar hon en 90-dagars ”snipputmaning” Så spana in hennes hemsida om du vill/behöver stärka sin bäckenbotten.) Yogakursen jag går handlar om yin & yang, en balanserad blandning mellan hatha-, medi- och yinyoga. Det är med andra ord en lugn yogaform som till stor del går ut på att nå djupare, ända ner till både bindväv och känslor. Det ser kanske inte mycket ut för världen när vi ligger där och kramas med våra bolster (stora runda yogakuddar) men det pågår mer än någon kan ana – inombords.

yogapose och känslan inombords

Förra veckan upplevde jag en väldig mental utmaning när jag stod i drakens position. (Ungefär som bilden ovan, fast framåtböjd med händerna på var sida om främre benet.) Jag försökte verkligen andas lugnt igenom övningen. Upprepade mantrat ”good enough” i jakten på tålamodet och min mentala styrka. Jag ville bevisa för mig själv att jag skulle klara det, samtidigt som jag undrade om jag borde ge upp. Tänk att det ska vara så svårt att veta vad kroppen egentligen behöver?!

möta känslan på yoga

Känslomässigt pendlade jag mellan ilska och ledsenhet under nästan hela övningen. Lena förklarade lugnt att det inte var farligt med känslor och uppmanade oss att våga stanna kvar i positionen för att se vad som skulle hända. Jag höll ihop, bet ihop, försökte regelbundet påminna mig själv om att slappna av i käkarna. Strävade efter att vara närvarande och rikta uppmärksamheten mot känslan (eller känslorna) som rusade igenom min kropp.

När det väl blev dags att släppa positionen så kände jag nästan som ett rus av lycka! Jag vågade stanna i positionen och möta känslorna, utan att ge upp! Vågade stirra ilskan och ledsenheten i ögat till dess att jag kunde slappna av. Tillslut kände jag mig stark nog att våga släppa fram tårar – om några sådana hade vällt fram. Det gjorde dom inte och jag kunde lämna passet med både ett leende på läpparna och ett lugn i kroppen.

Har du upplevt någonting liknande efter att du vågat utmana dig själv och möta dina känslor?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *