Hur använder jag eteriska oljor egentligen?

Om du följt mig ett tag så vet du att jag har fastnat lite för eteriska oljor. Jag må vara nybörjare på området men använder oljorna så gott som dagligen, på olika sätt. Eftersom det finns så enormt många olika användningsområden så tänkte jag berätta lite kort om hur jag använder mina oljor idag – och vilka mina favoriter är, just nu!

Till största del används oljorna i min diffuser (en diffuser är ungefär som en luftfuktare). Jag älskar min diffuser och ångrar inte en sekund att jag köpte en dyrare variant då den verkligen ger mig ”spark joy”, som Marie Kondo skulle säga! Diffusern lyser behagligt och låter diskret som porlande vatten, vilket jag upplever väldigt avkopplande. Självklart sprids även doften från eteriska oljorna i hemmet, utan att ta över.

Oljorna har olika egenskaper som påverkar oss både psykiskt och fysiskt. Upplevelsen är såklart individuell beroende på vilka dofter du gillar och inte. Jag gör olika blandningar beroende på vad jag behöver för stunden. Om jag känner mig trött så blandar jag t.ex. pepparmint och citron för att kvickna till då doften är uppiggande och känns riktigt fräsch! Börjar det däremot närma sig kväll och sovdags så gör jag någon mer ”grundande” och lugnande oljeblandning med exempelvis lavender, frankincense (doftar träigt/kodaaktigt) och stress away (en mild, lite vaniljaktig doftblandning).

Det finns såklart en mängd olika varianter på blandningar och man får prova sig fram! Ett tips om du ska blanda eteriska oljor är dock att försöka få med en ”basolja” med träigare doft, en lite mildare olja som ett ”mellanting”, t.ex. copaiba som lyfter andra oljors egenskaper, samt en ”toppolja” med fräschare/starkare doft, t.ex. citrusdofter. Genom att blanda både bas-/mellan- och ”toppolja” så förstärks den fräschare doften och håller längre.

Ett annat användningsområde som är en stor favorit för mig är att rolla oljan på handlederna. Då har jag några rollerblandningar med eteriska oljor i flytande mandel- eller kokosolja. Jag brukar också ha en droppe ren eterisk olja i handflatan och gnida in. Just nu är favoritoljorna ”valor”, ”gratitude”, ”peppermint”, ”white angelica” och ”sacred mountain”.

En annan stor favorit är att droppa lite olja på lavapärlorna i mitt underbara armband jag fått av Sara! Lavastenarna gör att doften sitter kvar mycket längre och jag kan regelbundet snusa lite på armbandet förstärka sinnet eller lugna mig, beroende på vilken olja jag haft på. Vissa oljor är dessutom perfekta att smörja på t.ex. ömmande muskler, över magen eller ryggen vid mensvärk samt under fotsulan/stortån för bättre sömn.

Vill du veta mer? Hojta till så berättar jag mer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Hur använder jag eteriska oljor egentligen?”