En cranio sacral upplevelse

Igår provade jag cranio sacral-terapi för första gången i mitt liv. Det är en alternativ behandlingsmetod där behandlaren med lätt beröring sägs kunna känna in kraniosakrala rörelser i kroppen. Jag är verkligen ingen expert men tror mig veta att det handlar om ryggmärgsvätskan och hur denna pumpas från hjärnan, ner till ryggraden och runt i kroppen med en viss ”puls”. Cranio sacral-terapi ska alltså med små justeringar och lätt beröring kunna lösa blockeringar och normalisera rörelsen. Det sägs att behandlingsformen bl.a. kan lindra psykisk stress, nack- och ryggbesvär, migrän och kroniska smärttillstånd som fibromyalgi. Jag har länge varit nyfiken på att prova behandlingsformen och därför var det en förväntansfull hobbykreatör som klev in hos behandlaren!

Jag fick egentligen inte veta någonting alls om behandlingen eller vad som skulle hända. Jag fick lite kort berätta hur jag mådde och lägga mig i ryggläge på en brits (med kläderna på, tack gud). Behandlaren lade sina händer under mitt huvud och där låg jag, säkert ca 15 minuter. Hon flyttade sedan händerna till sidan av huvudet och höll om mitt ansikte i ytterligare 15 minuter. Händerna flyttades ytterligare en gång, med en hand under mina skinkor och en hand under bröstryggen. (Jag undrade hur hon skulle reagera om jag råkade fisa henne på handen och skrattade inombords i de 15 långa minuter hennes hand befann sig i skottlinjen – men jag höll mig, tror jag.) Slutligen lade hon händerna under mina vrister i 15 minuter.

Jag slumrade till och snarkade, högt. Undrade ofta vad hon höll på med, om hon kände någon blockering eller obalans, undrade om jag förväntades känna någonting – vad som helst! Kvinnan yttrade inte ett ord på 60 minuter och efter att ha svept ett helt glas vatten så sade hon ”SÅ, då var du klar”. Sen var det inget mer med det. Jag var fri att gå – lika förvirrad som när jag kom. Vad var det hon hade gjort? Skulle jag känna någonting? Hade hon känt någonting? Var jag i balans nu? Borde jag komma tillbaka? Ingenting fick jag veta. Och jag var så ställd att jag glömde fråga. Mycket märklig upplevelse måste jag säga.

Har du någon erfarenhet av cranio sacral-terapi? Dela gärna dina tankar/erfarenheter och reflektioner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: