Utmana rädslan – ta ett kallbad

Att kallbada sägs ha positiva effekter på både blodcirkulation, immunförsvar och ämnesomsättning. Jag och bästisen har skojat om att kallbada i flera månader, mest eftersom båda är lika stora badkrukor som knappt doppar tårna en het sommardag, men också då kallbad tycks ha blivit en trend som sprider sig likt en epidemi. Den sista tiden har det dessutom varit som att någon (universum?) försökt ge oss flera tecken om att det är hög tid att utmana rädslan för kyla och vatten. Så, sagt och gjort.

Jag bestämde mig i helgen och bjöd med mig bästisen på detta fantastiska äventyr. Hon ville såklart inte alls bada denna regntunga, råkalla söndag i januari – men hon är inte den som bangar på en utmaning! Och vi gjorde det! Kan ni fatta? Årtiondets badkrukor vågade ta årets första dopp (i Vänern!) redan den 5:e januari. Temperaturen i luften låg på +2.5 grader och is låg på vattenytan, runt vassen…

Ja, det var kallt. Jävligt kallt. Jessica doppade sig först och jag stod – iklädd full vinterklädesmundering – och fotograferade under tiden. Trots mina vinterkläder kändes det ungefär som att fingrar och ben skulle frysa till is och trilla av. Under tiden hängde alltså Jessica – iklädd bikini – på stegen ner till vattnet och skrek ”JAG VILL INTE!” och ”VAD ska jag TÄNKA för att ens klara av detta?!”. Jag ropade såklart känslokallt tillbaka; ”GÖR DET BARA!”. And she did.

Jessicas uttryck speglar känslan så obeskrivligt bra. Det var verkligen som knivar genom hela kroppen (i alla fall när man spände sig och glömde att andas).
Jag hade verkligen bestämt mig för att kallbada. Det gick nästan lekande lätt att kliva ner med benen i vattnet, kände att jag hade rätt mindset och andades lugnt. Paniken blossade däremot upp med full kraft när mage och överkropp skulle i, då var det bara att släppa taget och kasta sig ner i vattnet – jag ville ju inte stå kvar och förfrysa benen heller.
Så. Jävla. Kallt.
Direkt efter kände jag mig så sjukt glad – och stolt!

Det märkligaste var att efter doppet, när jag väl fått på mig morgonrocken och började byta om till torra kläder, så spreds värsta hettan i kroppen! Det enda som inte riktigt tinade var fingrar och tår – men det kan vi ju leva utan i värsta fall (skämt åsido). Efter en stund började kylan smyga sig på igen så duschen jag tog när jag kom hem kan ha varit en av de skönaste duschar jag någonsin tagit i hela mitt liv.

Jag fick nog inte den ”kick” jag förväntat mig men är ändå positivt överraskad. Jag kände mig dessutom pigg och glad resten av kvällen! Försökte flera gånger att påminna mig om känslan av nöjdhet och stolthet. Tack Jessica, vi gjorde det fasen! Mot alla odds.

Vad har du för erfarenheter eller tankar kring att kallbada? Skulle du vilja prova eller gör du det kanske redan regelbundet? Jag skulle verkligen rekommendera det om du vill skapa ett litet lyckorus!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *